Laden

Hall of fame

Dit is de eregalerij van de Maritime & Mainport profielwerkstukken. De meest creatieve, innovatieve en interessante werkstukken en hun auteurs hebben hier een (eeuwig) plaatsje verdiend. Heel veel mooie projecten gingen je voor in deze profielwerkstukkenwedstrijd. Hier kan je inspiratie opdoen voor een pakkend actueel onderwerp voor je eigen profielwerkstuk. De werkstukken van de vorige winnaars kan je hier naslaan. Bovendien kun je lezen waarom de jury ze de beste achtte. Meld je aan en misschien schittert jouw werkstuk hier binnenkort wel tussen!

Schooljaar 2021/2022

Deze editie konden wij gelukkig weer fysiek langs de diploma-uitreikingen, dus er was geen livestream nodig. Tijdens de diploma-uitreikingen van de winnaars hebben wij ze verrast met de cheque en een kort verslag van de jury. De jury was dit jaar erg te spreken over de inzendingen,  waar verslagen tussenzaten die niet onder deden voor een gemiddelde scriptie. 


Het was de eerste keer dat er naast voornamelijk maritieme thema's, ook profielwerkstukken over mainport thema's konden meedingen naar de prijzen. Er zijn zes prijzen uitgereikt, een top 3  voor de Mainport- thema's en een top 3 voor de Maritime-thema's. Hieronder staan de prijswinnende scholieren en hun werkstukken, gevolgd door het jurycommentaar. 

Mainport 


1e prijs | Hoe kan de oceaan oplossingen bieden bij het verlagen van het versterkte broeikaseffect | Björn Jansen | Wolfert Dalton, Rotterdam

 

“De jury is onder de indruk van je ondernemende en pro-actieve houding. De informatie die je zelf niet kon vinden ben je gaan halen bij het STC (Scheepvaart en Transport College) en dat getuigt van assertiviteit. De jury roemt je dan ook zeker om jouw initiatiefrijke project. Je hebt een kwalitatief zeer goed werkstuk geschreven met een originele insteek. Bij de jury stond creativiteit hoog in het vaandel, en dat is hierin ook zeker goed naar voren gekomen. Ook de bijbehorende powerpoint die je hebt meegestuurd is helder en daadkrachtig. De jury is van mening dat menig professional hier nog iets van zou kunnen leren. Samenvattend is de mening dat jouw werkstuk op universitair niveau is geschreven en dat je in feite al bent gestart met je vervolgstudie. De jury heeft jouw profielwerkstuk in de categorie Mainport daarom beoordeeld met de eerste prijs.”

Bekijk hier het werkstuk van Björn en hier zijn presentatie!

 

2e prijs | Welke schade richt een blokkade in het Suezkanaal aan en hoe kan de kans op een dergelijke blokkade verminderd worden? | Bas Blijleven en Stein Magielse | Antoniuscollege Gouda

 

De jury vindt dat jullie een actueel thema hebben gekozen, vrijwel iedereen heeft nog de beelden van de Ever Given nog op zijn of haar netvlies staat. Jullie hebben het nautische stuk goed uitgewerkt. De jury gaf aan dat er iets meer politieke en economische elementen zoals de marktwerking in verwerkt hadden kunnen worden. Een kwantitatieve uitwerking zou een mooie toevoeging zijn geweest. Het is knap dat jullie dit product samen hebben opgeleverd, soms is het voor de focus makkelijker om alleen te schrijven. De jury vindt dat jullie de juiste conclusies hebben getrokken over oorzaak en gevolg.”

Check hier het desbetreffende profielwerkstuk!

 

3e prijs | Drijvende steden: onze toekomst op het water | Lucas mol & Douwe Oosterhuis | CSG Prins Maurits, Middelharnis

“De jury vindt dat in een tijd waar er veel gesproken wordt over duurzaamheid en klimaatverandering dat jullie hebben gekozen voor een originele insteek die ook zeker urgent is. Jullie gaan goed de diepte in over het thema om stabiliteit te creëren. De jury ziet dat jullie ook veel tijd gestoken hebben in het literatuuronderzoek. De jury gaf aan dat jullie je een beetje verloren hebben in de benodigde IT-programma’s. Het is een onderwerp dat ook voor jullie erg hoog gegrepen is waardoor er op een aantal inhoudelijke zaken nog wat valt af te dingen. De jury benadrukt wel dat zij het knap vinden dat jullie een product van de ze kwaliteit samen hebben opgeleverd, dit vergt goede communicatie en afstemming. De jury heeft jullie profielwerkstuk in de categorie Mainport beoordeeld met de derde prijs."

Lees het verslag over drijvende steden!


Maritime

 

1e prijs | De diepte in | Thomas Walta | Maris College Belgisch Park, Den Haag

 

“De jury is van mening dat met dit profielwerkstuk een topproduct is afgeleverd. Er is gekozen voor een origineel onderwerp. Ook is gekozen voor het uitvoeren van goede toetsen. Knap en ambitieus dat je dit onderwerp hebt gekozen. Geen breed verhaal, maar juist heel goed het onderwerp afgebakend. Een kwalitatief goed experiment, de jury vindt het fantastisch dat je zoveel tijd hebt besteed aan het experiment. De vraag is wel of de gekozen uitvoering van je experiment voldoende overeenkomt met de werkelijke belasting van de constructie. De jury geeft aan dat zij met het lezen van dit werkstuk zelf ook nog veel hebben geleerd. Samenvattend: Kwalitatief goede rapportage met een mooi experiment. De jury heeft jouw profielwerkstuk in de categorie Maritiem beloond met de eerste prijs.”


Zie hier Thomas' verslag in 

2e prijs | Een ster in navigeren? | Aniek Graafsma & Sara Zwijnenberg | Stedelijke SG Nijmegen

De jury wil jullie aangeven dat zij het ontzettend knap vinden dat er een profielwerkstuk is geschreven van deze omvang door dit duo. Vaak is het makkelijker om het alleen te doen. Dit vergt sublieme communicatie en afstemming. In jullie werkstuk ‘een ster in navigeren?’ geven jullie een goede beschrijving van de problemen in de vorige eeuwen. Hiermee is een handboek ontwikkeld waarin niet alleen de beschrijving van alle instrumenten staan, maar ook inzichten voor het heden. Er is ook heel goed vanaf het begin meegenomen dat naast de juiste nautische instrumenten voor het bepalen van de lengte en de breedtegraad ook een goede tijdmeting essentieel is. De jury vond het nabouwen van het sextant een ontzettend leuk verhaal. De jury geeft aan dat de samenvatting iets helderder beschreven had kunnen worden. Maar het is duidelijk dat jullie hier ontzettend veel tijd en moeite in hebben gestoken.”

 

Lees hier het gehele verslag van Sara & Aniek. Hier kan je de samenvatting inzien.

 

3e prijs | Het ideale zeilen | Bart Wijnja | Maris College Belgisch Park

 

“De jury voelt jouw enthousiasme voor je hobby en je daadkracht om hier iets mee te doen en wellicht je beroep van te maken. Je bent, geven zij aan, helemaal los gegaan op het onderwerp. Je hebt je onderzoek helemaal alleen gedaan zonder inbreng van kennis van school en een grote betrokkenheid laten zien. De jury geeft aan dat je er wellicht nog iets meer uit gehaald zou hebben als je voor het praktische gedeelte iets meer had kunnen brainstormen met anderen. Dit zou het experiment wellicht nog meer ten goede zijn gekomen. De jury is zeker overtuigd van je persoonlijke betrokkenheid bij dit onderwerp en heeft jouw profielwerkstuk in de categorie Maritiem beoordeeld met de derde prijs. “

Bekijk hier Barts verslag over zeilen

Schooljaar 2020/2021

Je kunt de hele uitreiking van de Maritime & Mainport Profielwerkstukkenwedstrijd 2020-2021 hier bekijken. 

De winnaars van de 2020-2021 editie kregen een mooie beoordeling van de jury. Zij zeiden het volgende.

1e plek: Energietransitie in de Rotterdamse haven | Abel Machielse (6 VWO) | Wolfert Dalton, Rotterdam

Het profielwerkstuk over de Energietransitie in de Rotterdamse haven is een uitstekend en goed verwoord stuk. De juryleden waren erg te spreken over de inhoud en de aanpak van het onderzoek. Er zijn maar liefst zeven experts geïnterviewd, wat je vervolgens hebt gecombineerd met literatuuronderzoek en jouw eigen eerlijke mening. Het toekomstscenario waar je het rapport mee afsluit is kritisch, maar veelbelovend. Uitgebreid en beeldend geschreven. Heb je al een carrière in journalistiek overwogen? Tot slot bonuspunten voor de creatieve video! Jouw profielwerkstuk is de terechte winnaar met een cijfer van 8,4. Gefeliciteerd!

Wij zijn erg benieuwd welke studie jij zal gaan volgen en natuurlijk of je later écht aan de slag wilt met het oplossen van het klimaatprobleem. Heel veel succes en plezier!

Bekijk hier de video van het profielwerkstuk van Abel.

Lees hier het hele profielwerkstuk over Energietransitie in de Rotterdamse haven.

 

2e plek: De Waterstofboot | Mathijn Brink, Jesper Pijnacker en Jonas Rensmaag (6 VWO) | Lyceum aan Zee, Den Helder

De Waterstofboot is een prachtig project! Jullie hadden al enige voorsprong door de bouw van de zonneboot erbij te betrekken, maar dat maakt het niet minder indrukwekkend. Het profielwerkstuk is een mooie mix van theorie en praktijk en is goed gestructureerd. Jullie zijn erg ondernemend geweest door sponsoren te zoeken en advies in te winnen bij experts op het gebied van waterstof. De foto’s in het verslag maken het ook erg persoonlijk en laten zien dat jullie heel intensief met het project bezig zijn geweest.

Jullie hebben veel werk verzet en de resultaten helder verwoord. De jury heeft jullie rapport ruim voldoende beoordeeld. Het enthousiasme spat er vanaf, ga zo door!

Lees hier het hele profielwerkstuk over de Waterstofboot.

3e plek: eConowind | Waling Brunner, Durk Willem Dijkstra, Martijn Sienstra, Gosse Visser en Jasper van de Wulf (5 HAVO Technasium) | Leeuwarder Lyceum en CSG Bogerman

Het werkstuk over eConowind is een mooie samenwerking tussen twee projectgroepen. Jullie spelen goed in op relevante vraagstukken in de maatschappij over het verminderen van uitstoot bij schepen. Het onderzoek is goed uitgevoerd door middel van een literatuuronderzoek en diverse proeven en gestructureerd opgeschreven in het werkstuk. Erg overzichtelijk! De kritische discussie laat zien dat jullie goed over het onderwerp en de proeven hebben nagedacht. eConowind mag blij zijn met jullie bevindingen en advies.

Wij zijn erg benieuwd hoe eConowind jullie aanbevelingen in de praktijk zal brengen. Bedankt voor het inzenden van deze creatieve opdracht! Een carrière in de maritieme sector is jullie op het lijf geschreven!

Lees hier het hele profielwerkstuk over eConowind.

2018/2019

De eerste prijs werd uitgereikt aan Corné Snoeij, Christiaan Theunisse en Lennart Nijsse van het Guido de Brès (Wartburg College, Rotterdam). Zij hebben hun profielwerkstuk geschreven over het het ontwikkelen van een autonoom schip. De scholieren hebben een autonoom varend scheepje op schaal gemaakt, om dit vervolgens te programmeren en in verschillende sprints te testen en verder te ontwikkelen.  

Bekijk hier het profielwerkstuk van Corné, Christiaan en Lennart 


De tweede prijs werd overhandigd aan Mark Kevelam, Florian Tjepkema en Thomas Jansen, scholieren van CSG Het Streek in Ede. De leerlingen deden onderzoek naar het opwekken en meten van golven in een zwembad op een cruiseschip.  

Bekijk hier het profielwerkstuk van Mark, Florian en Thomas  

De derde prijs werd uitgereikt op het RSG Lingecollege in Tiel aan Jesse Bregman en Tom Groenhof. Het onderzoek van de scholieren werd in opdracht van het bedrijf Metaglas gedaan naar de eisen die nodig zijn voor ramen van oceaancruiseschepen.  

Bekijk hier het profielwerkstuk van Jesse en Tom

Schooljaar 2017/2018

Tycho Melles, scholier van Het 4e Gymnasium in Amsterdam, onderzocht en ontwierp in het winnende profielwerkstuk de ‘ideale hydrofoils voor een laserzeilboot’ (1e prijs).

Bekijk hier de samenvatting van het profielwerkstuk van Tycho.

De tweede prijs werd uitgereikt op het Tabor College Oscar Romero in Hoorn aan het team scholieren die het profielwerkstuk ‘Operatie duikboot’ inzonden. Het team van Mark Tool, Rob van Santen en Jan Schagen deed onderzoek naar het gebruik van een duikboot die assisteert bij het plaatsen en inspecteren van windmolens en andere onderwaterconstructies.

Bekijk hier het profielwerkstuk van Mark, Rob en Jan.

De derde prijs werd overhandigd aan Nico van der Lelij en Koen Schweers van het Melanchthon Bergschenhoek. Zij deden onderzoek naar het plaatsen van windturbines in opdracht van de internationale waterbouwer Van Oord. Nico en Koen bedachten een manier om windmolens op een snelle, eenvoudige en veilige manier te plaatsen op zee, waarbij er gehesen wordt vanaf een drijvend schip

Bekijk hier het profielwerkstuk van Nico en Koen.

Schooljaar 2015/2016

Jorik van Nielen, destijds 5 vwo aan het Rudolf Steiner College, won in 2017 de eerste prijs: “In mijn profielwerkstuk heb ik gekeken naar de schaalgrootte van containerschepen in 2050. Het was heel leuk om te onderzoeken en tot mijn verrassing won ik ook nog eens de eerste prijs. Van het geldbedrag heb ik mijn rijbewijs gehaald en een mooie laptop voor mijn studie gekocht.” 

Bekijk hier het profielwerkstuk van Jorik.