Laden

Schooljaar 2023-2024

De Maritime & Mainport Profielwerkstukkenwedstrijd is met recht een landelijke PWS-wedstrijd geworden. De thema's vinden ook ver buiten de regio Rotterdam gehoor onder scholieren, en dat uit zich in mooie en relevante werkstukken. Zo waren er dit jaar bijvoorbeeld inschrijvingen uit Haarlem, Kampen, Aalten en Vlissingen. 

Onze niet aflatende missie om scholieren te ondersteunen bij het schrijven van hun profielwerkstuk, en hopelijk bij het kiezen van juiste vervolgopleiding, heeft ook dit jaar weer zijn vruchten afgeworpen. Van Scheikundige Technologie aan TU Delft tot aan Maritieme Techniek, met deze deelnemers komt er bak aan nieuw talent bij in de haven of industrie! 

1e Prijs | Submerged Floating Tunnels | Hans, Tim, Jelle & Eduard

De juryleden waren erg te spreken over dit profielwerkstuk, waarin een actueel en technisch onderwerp werd gekozen. Ze waardeerden de praktische toetsing, waarbij een testopstelling was gebouwd en met de TU Delft was samengewerkt. De opzet en uitvoering van de proeven, vooral de golvenproef, werden als zeer goed opgezet en duidelijk beschreven beoordeeld. De video's en meetresultaten boden een complete set aan achtergrondinformatie. Hoewel de verbinding tussen theorie en praktijk iets sterker kon, was het algehele werk knap en indrukwekkend. Al met al is het werkstuk beloond met de 1e prijs van €3000!

Het werkstuk van deze technische talenten is nu hier  te lezen

2e Prijs | Verduurzaming Vrachtscheepvaart | Masha, Tess, Milena

Deze drie technische toppers hadden een eigen idee ontwikkeld voor het verduurzamen van de scheepvaart met behulp van windenergie, en daar een passend model voor gebouwd, wat verder helaas nog wat onderbelicht bleef. Het was een goed gestructureerd en leesbaar verslag, en door het werkstuk heen laten zij zien dat er veel afstemming met de docent was geweest. Ze zijn zelfs in Rotterdam op bezoek geweest bij de Europort Beurs in Ahoy, en hadden eigen prototypes gemaakt met een 3D-printer. Zoals jurylid Henk de Bruijn, oud planoloog van het Havenbedrijf Rotterdam het verwoordde: “Hulde voor dit goed geschreven profielwerkstuk!” Een klein minpunt was het gebrek aan berekeningen om het besparingspotentieel aan te tonen.


Benieuwd naar de mogelijke oplossingen die de dames opperen? Klik dan hier

3e Prijs | Offshore Installation of Floating Renewables | Roy, Ide, Koen
Windmolens op zee, een onderwerp dat in de actualiteit vaak aan bod komt. Voor een opdrachtgever in deze branche hebben Roy, Ide en Koen onderzocht hoe windmolens geplaatst kunnen worden onder verschillende weersomstandigheden en met respect voor de leefomgeving. Bij hen konden we niet langs op de diploma-uitreiking, simpelweg omdat zij nog geen diploma behaald konden hebben...het zijn 5 VWO'ers! De jury vond dat zij trots mochten zijn op het uitgevoerde onderzoek, wat het resultaat is van een doordacht en creatief proces. De insteek was praktisch gericht, met het bouwen en testen van eigen modellen, voorzien van een goede animatie en illustraties van de testen. De beschrijving van de praktijkopstelling had alleen iets meer structuur mogen hebben.

Hier vind je precies welke aanbevelingen dit rapport heeft gedaan! 
4e Prijs | De verborgen kosten van cocaïnesmokkel | Noa van Esch

Last but not least hebben we een bondig PWS met een duidelijke opzet dat dieper ingaat op de economische kosten van drugssmokkel binnen het HIC. Noa's aanpak was duidelijk en to the point, met een knappe berekening, die goed en duidelijk in een excelsheet is verwerkt. Verder bevat het profielwerkstuk een goede reflectie op het eigen werk en dat kon de jury erg waarderen. Het enige wat ontbrak was een goede afbakening van wat onder economische impact wordt verstaan. 

Het hele verslag kun je nu inzien!