Laden

Schooljaar 2022-2023

2022-2023: een jaar voor in de (school)boeken. Met de coronapandemie voorgoed achter ons gelaten, hoefden we wederom de uitreiking van de Maritime & Mainport Profielwerkstukkenwedstrijd niet via een livestream te doen. Team PWS ging namelijk weer op pad! Dit keer niet alleen naar de diploma-uitreikingen van de gelukkige winnaars, maar zelfs langs huis. Van Brielle tot aan Culemborg, de deelnemers waren verspreid over heel Nederland!

Wat een jaar!

De insteek van dit jaar was weer iets anders dan het voorgaande jaar. Je moet natuurlijk nooit stoppen met ontwikkelen. Er is namelijk geen onderverdeling meer tussen Maritime en Mainport, vanaf deze editie is er een algemene top vier. Dat betekent dus dat een profielwerkstuk over de toepassingen van waterstof in de industrie de eerste prijs kan behalen, en een werkstuk over een efficiëntere voortstuwing van vrachtschepen de tweede prijs. De eerste prijs is zelfs gestegen, en niet zo’n beetje ook. Van €2000 naar €3000! Ik zie aan je gezicht dat je benieuwd bent naar  de winnaars van deze editie, so without further ado…

4e prijs | Drugscriminaliteit in de Rotterdamse haven | Julian van der Ent

Zoals de titel al deed vermoeden, heeft Julian een mooi en bondig rapport geschreven over de drugssmokkel in de Rotterdamse haven. Daarin benoemt hij de insluipers, de fysieke maatregelen om dit te bestrijden en de voorlichtingscampagnes tegen drugscriminaliteit. De jury vond dat Julian goed onderzoek heeft verricht, hij heeft zelfs een enquête uitgevoerd op twee scholen. Her en der had hij misschien iets meer tot de kern kunnen komen, maar zijn conclusie en aanbeveling waren belangrijk en relevant.

Check Julian's verslag hier

3e prijs | Optimisation of cargo ships with the use of hydrofoils | Peter van Florestein & Claire Seijbel

Het profielonderzoek van Peter en Claire ging over de mogelijke toepassing van Hydrofoils op vrachtschepen. Hun werkstuk was een van de weinige inzendingen in het Engels. De jury vond het PWS een uitgebreide en degelijke studie naar weerstand en voortstuwing, met een uitdagend theoretisch experiment. Daarnaast hebben ze de knelpunten benoemd en een expert gesproken. Al met al een verdiende 3e plek!

2e prijs | Zelfgebouwde Efoil | Arthur van Mierlo

Nog een foil? Ja, maar dan heel iets anders! Arthur had nog geen ervaring met bouwen, maar toch besloot hij om aan de slag te gaan met een technisch profielwerkstuk waarvoor hij zijn eigen efoil heeft gemaakt. Dat is een surfplank waarmee je als het ware over het water zweeft, aangedreven door een elektrische motor. En dat was niet alles: hij wil daar ook een eigen bedrijfje mee beginnen, en onderzocht voor zijn PWS of een Efoil rendabel in de markt gezet kan worden.


Dit proces, met al zijn hoogtepunten en dieptepunten, heeft Arthur vastgelegd in een prachtig rapport. De jury van de Maritime & Mainport- Profielwerkstukkenwedstrijd was onder de indruk van zijn enthousiasme, creativiteit en doorzettingsvermogen. Arthur heeft gaandeweg technische vaardigheden en inzichten opgedaan, waarmee het meer dan een hobby is geworden. Zoals hij zelf zegt: “Het is de ultieme beleving van vrijheid!”

Om Arthur’s ambities kracht bij te zetten en dat mooie werkstuk te belonen, heeft de jury hem de 2e prijs toebedeeld!

1e prijs | Quint Boelens en Julian Heuthorst | Een onderzoek naar het ontwerpen van een haven van de toekomst in een overstroomd Nederland

Hoe ziet de haven van de toekomst eruit als wij wel met natte voeten zitten, in een overstroomd Nederland? Door de stijgende zeespiegel en het versterkte broeikaseffect een urgente en actuele vraag. Met die ambitieuze stelling gingen Julian Heuthorst en Quint Boelens aan de haal voor hun profielwerkstuk. Het begon voor hen tijdens een brainstormsessie, toen de grap werd gemaakt: “Wat als de belangrijkste haven van Nederland in Amersfoort zou komen te liggen?” Ha, ondenkbaar! Of toch niet?


Julian en Quint onderzochten de geschiedenis van de haven, spraken met experts over hoe de mainport nu is ingericht en brachten vervolgens in kaart hoe de haven van de toekomst eruit ziet. Daarvoor hebben ze diepgravend onderzoek verricht naar hoe deze haven geïntegreerd zou kunnen worden in de infrastructuur. En dan hebben ze ook nog gekeken naar de schaalbaarheid van hun plan naar havencomplexen elders in de wereld.

Dat PWS - of was het per ongeluk een scriptie geworden? - vond onze jury een topproduct. De jongens zijn echte schrijftalenten, en hebben het eerste eremetaal in de wacht weten te slepen!